Ubrzati računalo

Zašto?

Često nam računala rade jako sporo, posebno u prilikama kada uključujemo ili isključujemo računalo, pokrećemo program i slično.

Razlog sporom radu većinom leži u sporom dohvatu traženih podataka sa čvrstog diska računala (HDD=hard disk drive).

HDD je vrlo složena komponenta računala koja se sastoji od elektroničkih ali (nažalost) i mehaničkih komponenti, a namjena diska je pohrana podataka (programa ali i vaših podataka). Riječ je o trajnoj pohrani gdje podaci bivaju sačuvani i za vrijeme kad je računalo isključeno.

Sami podaci se pohranjuju na magnetnim pločama diska pomoću magnetnih glava za čitanje i pisanje.

Iako su pokretni dijelovi diska (magnetne ploče koje se rotiraju i magnetne glave koje se pomiču gotovo po polumjeru diska) jako brzi za mehaničke pojmove, ipak u razmjerima kako je brza elektronička komponenta to je zapravo jako sporo. To je ujedno i glavni razlog zašto treba puno vremena za učitavanje operativnog sustava i programa.

Kako to promijeniti?

U posljednjih nekoliko godina (za masovnu primjenu) pojavili su se diskovi koji umjesto mehaničkih komponenti koriste samo elektroničke memorije za trajnu pohranu podataka. Zovemo ih SSD-ima (SSD=solid state drive)

Rezultat toga je veliko ubrzanje svih radnji koje uključuju pristup podacima (programi i podaci) na disku.

Na sreću, HDD je prilično standardizirana računalna komponenta te ga je moguće jednostavno zamijeniti sa novom SSD komponentom. To vrijedi i za vrlo stara računala (čak i ona oko 10 godina stara) ali i za nova.

O kojim brojkama pričamo?

Većina računala obično treba oko 2 minute od uključivanja do trenutka kada možete nešto početi raditi. Otprilike od toga se 9/10 vremena odnosi na dohvat podataka a samo 1/10 vremena za njihovo procesiranje.

Ovih 9/10 možemo umanjiti za barem 10 puta (moguće i više). Znači od početnih 120 sekundi, njih 108s se odnosilo na dohvat podataka, a samo 12s na obradu. Tih 108s se može značajno smanjiti upotrebom SSD diska. Očekivano vrijeme bit će oko 10 sekundi.

Ukupno, većina računala će sa početnih 120 sekundi sa HDD diskom moći učitati operativni sustava za cca. 20-tak sekundi (10s učitavanje + 12s obrada). To naravno može biti nešto bolje ali nešto lošije, ali u svakom slučaju dramatično ubrzanje.

Nadalje, rad s računalom opremljenim SSD diskom čini se puno živahniji jer oni sitni gubitci vremena (čekanja) sada se smanjuju na za čovjeka teško primjetna vremena.

Financijski to nije više tako skupo te se trošak u trenutku pisanja svodi na otprilike 750 kn što uključuje SSD kapaciteta oko 240 GB i servisnu uslugu ugradnje i kloniranja vašeg sustava.

Vaš sustav može ostati kakav je bio. To možemo napraviti sa stolnim i prijenosnim računalima.

Za sve ostale informacije slobodno se javite u Telebit.

Pogledajte ponudu SSD diskova kod Telebita.

Odgovori