Pazite na vaše podatke

Prave vrijednosti

U vremenima kad većina uspomena i posla nekako bude pohranjena u digitalnom obliku u našim računalima nije na odmet ukazati na potencijalne rizike koje donosi takav način pohrane podataka.

Postoje samo dvije vrste korisnika, oni koji su već izgubili svoje podatke i oni koji će ih tek izgubiti. (meni nepoznat autor)

Teško je procijeniti koliko vam vrijede vaši dokumenti, fotografije, video materijali i slično, no mogli bi se složiti oko toga da u onom trenutku kad vam se dogodi problem s njima, cijena opreme koja je potrebna da se podaci razumno zaštite čini se smiješno mala i rado bi je tada platili za ponovnu dostupnost vaših podataka. No tada je obično kasno.

Koje su glavne prijetnje podacima

S obzirom na izvore rizika prijetnje se grubo mogu podijeliti na:

  • sklopovske (otkazivanje diskova i slično)
  • korisničke (nehotično brisanje, izmjena)
  • programske (nedostupnost zbog poteškoća sa sistemskim programima)
  • maliciozne (zaključavanje podataka zbog iznude, zle namjere)
  • više sile i otuđenje (požari, krađe i slično)

Upravljanje rizikom

Bez obzira na izvor rizika već malo ulaganje u uređaje za pohranu podataka i primjena odgovarajućih tehničkih postupaka bitno umanjuje rizik od gubitka podataka iz bilo kojeg razloga.

Ključna ideja je imati u svakom trenutku dostupnu rezervnu kopiju podataka za slučaj da izvorni podaci nisu dostupni. Kod toga treba voditi računa o nekoliko stvari:

  • Rezervna kopija podataka treba biti rezervna kopija (ti podaci se koriste samo za oporavak iz krizne situacije a ne za operativno korištenje)
  • Rezervna kopija mora biti ažurna u mjeri da gubitak neažuriranih (najnovijih) podataka bude u prihvatljivim granicama (ako možete podnijeti gubitak dokumenata koje ste napravili npr. u zadnja dva dana onda rezervne kopije možete raditi svaka dva dana ili češće).
  • Trebate imati kopiju svih podataka koji vam trebaju (npr. dokumenti, ali i e-mail poruke i baze podataka).
  • Rezervne kopije uobičajeno trebale bi biti dostupne jedino procesima koji ih izrađuju (nema potrebe da korisnik u svakodnevnom radu ima pristup rezervnim kopijama)
  • Izradu kopija treba automatizirati i nadzirati.
  • Bilo bi dobro imati više generacija podataka (mogućnost vraćanja na neki prošli trenutak).

Da li je to skupo?

Najskuplje je ne imati rezervnu kopiju, svako drugo rješenje je jeftinije. Ako je iznos oko 400 kn previše onda vjerojatno i nije opravdano brinuti o podacima.

Evo kratkog pregleda cjenovnih razreda uređaja za pohranu podataka:

  • vanjski USB disk kapaciteta oko 1TB – oko 500 kn
  • vanjski USB disk kapaciteta oko 3-4TB – oko 1.000 kn
  • mrežni uređaj za pohranu pristojnih performansi kapaciteta 2TB uz zrcalnu zaštitu od otkazivanja diska – oko 2.700 kn
  • mrežni uređaj za pohranu pristojnih performansi kapaciteta 4TB uz zrcalnu zaštitu od otkazivanja diska – oko 3.900 kn

Odabir kapaciteta uređaja nije jednostavan. Kapacitet bi trebao biti dovoljan za duže vrijeme unaprijed (3-5 godina) uz očekivanu produkciju novih podataka. Obično najmanje što bi bilo zadovoljavajuće je 2-3X veći kapacitet od onog koji trenutno koristite.

Treba napomenuti da je početna cijena oporavka podataka oko 1.500 kn uz napomenu kako u značajnom broju slučajeva podatke nije moguće vratiti bez obzira na iznos koji ste spremni platiti.

Pored nabave uređaja potrebno je odrediti strategiju izrade kopije podataka te izraditi odgovarajuće tehničko rješenje. To predstavlja dodatnu investiciju u izradu skripti i eventualnu nabavku licenci za specijalizirane programe (ako je potrebno za neke složenije sustave). Početni trošak je nekoliko radnih sati (oko 500 kn).

Kao i uvijek rado ćemo vam pomoći u odabiru i implementaciji.

Javite nam se. (kontakt informacije)